Sleutelwoorden

Vul alles in en klik dan op "Controleer". Druk op [?] of "Hint" voor hulp. Dat kost echter wel punten.
Komt Nederland onder water te staan? Hebben we straks nooit meer sneeuw in ons land? Hoe moet het verder met alle dieren op de noordpool?
Allemaal vragen die je kunt hebben als het gaat over ons klimaat. Het wordt steeds warmer op aarde en dat kunnen we nu al merken. De winters in Nederland zijn minder koud. In de zomer is het warm of het regent juist heel hard. Op de noord- en zuidpool merken ze dat de gletsjers smelten. Er is steeds minder ijs en dat is lastig voor de dieren daar.
Maar dat is nog niet alles. Ook het zeewater wordt warmer en dan zet het uit. Dat betekent dat het water hoger komt te staan. Stukken land kunnen onder water lopen.
Veel slecht nieuws dus. Maar er is ook goed nieuws. Steeds meer mensen maken zich druk over het klimaat. Onderzoekers kijken wat er precies aan de hand is en wat we kunnen doen. Popsterren, dj’s en televisiemakers proberen aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. En veel kinderen voeren actie.
Ook het Jeugdjournaal besteedt aandacht aan het klimaat. Op de website, maar ook in reportages op televisie. Houd de site in de gaten om te weten wat we van plan zijn. Want we komen misschien ook bij jou langs!


;

Bovenstaande tekst van de website van het Jeugdjournaal gaat over veranderingen van het klimaat. Dat kun je zien aan het sleutelwoord "klimaat", dat herhaaldelijk in de tekst voorkomt.

Sleutelwoorden zijn belangrijke woorden in een tekst. Ze vertellen wat het onderwerp van een stuk tekst is, dus waar een stuk tekst over gaat.

Opdracht: ontdek zelf de sleutelwoorden in onderstaande tekstjes.

1. Het sleutelwoord in onderstaande tekst is
Tekst:
Een glas melk bij de lunch en een plak kaas op het brood; lekker en gezond. Het is zo gewoon, dat de meeste mensen er nauwelijks bij stil staan wat er allemaal moet gebeuren, voordat de melk of de kaas op tafel staat. Dat melk van de koe komt, weten we wel. Maar om een goede kwaliteit melk te krijgen, is vakmanschap van de melkveehouder nodig.


2. Het sleutelwoord in onderstaande tekst is
Tekst:
Een varken is te herkennen aan een korte krulstaart, een neus in de vorm van een stopcontact en vier korte poten. Er bestaan verschillende soorten varkens, dus niet alle varkens zien er hetzelfde uit. Zo zijn er roze varkens maar ook zwarte varkens en varkens met grote vlekken.


3. Het sleutelwoord in onderstaande tekst is
Tekst:
Nederland was in het begin geen echt voetballand. Oranje won natuurlijk wel eens, maar de meeste landen waren veel beter omdat voetballers daar de hele dag trainden. Het was hun werk, ze kregen er salaris voor! Onze spelers moesten eerst de hele dag werken en dan nog eens trainen. Vanaf 1954 kregen Nederlandse spelers ook salaris voor het voetballen.
In 1974, in Duitsland, was het eindelijk zo ver: Nederland haalde de finale van de Wereldkampioenschappen! De hele wereld wilde dat Nederland zou winnen. Behalve Duitsland natuurlijk, want dat was de tegenstander.
Nederland speelde in die belangrijke wedstrijd heel goed voetbal. Rinus Michels was de trainer. Johan Cruijff, Johan Neeskens en Willem van Hanegem waren de uitblinkers. Jammer genoeg verloor Nederland de finale met 2-1. De Duitse keeper, Sepp Maier, hield bijna alle ballen tegen: met zijn handen, zijn voeten, zijn knieën en zijn ellebogen. Soms zelfs met zijn hoofd!



Onthoud: sleutelwoorden zijn belangrijk, omdat ze vertellen waar een stuk tekst (bij korte teksten: de hele tekst) over gaat.