De structuur "opsomming".

Vul alles in en klik dan op "Controleer". Druk op [?] of "Hint" voor hulp. Dat kost echter wel punten.
Ik zal je uitleggen waarom ik dit schilderij graag zou willen kopen. In de eerste plaats ben ik een verzamelaar van schilderijen van Mondriaan. In de tweede plaats vind ik de compositie van dit schilderij erg mooi. En in de laatste plaats heb ik op dit moment voldoende gespaard, om weer een schilderij te kunnen kopen!


Ook de opsomming-structuur herken je aan zijn signaalwoorden, bijvoorbeeld: ten eerste, ten tweede, allereerst, vervolgens, tenslotte, ...

Het 'schema' bestaat uit opsommingstekens, bijvoorbeeld streepjes:
- verzamelaar;
- mooie compositie;
- voldoende gespaard.

Opdracht: ontdek de signaalwoorden die een opsomming aanduiden, in onderstaande tekst (de titel telt niet mee).
Signaal 1:
Signaal 2:
Signaal 3:
Signaal 4:

De tekst:
Kinderen eerst!
Ik ben lid geworden van Kids United van de organisatie Unicef. Waarom? Omdat ik vind dat deze organisatie heel goed werk doet.
Ten eerste zorgt ze ervoor dat kinderen in arme landen naar school kunnen en niet hoeven te werken. Unicef regelt leraren en de lesmaterialen.
Ten tweede zorgt Unicef voor de opvang van oorlogskinderen, straatkinderen en andere alleenstaande kinderen. Dat ik zelf niet zo'n kind ben, is eigenlijk alleen maar geluk. Het is maar net waar je geboren wordt, toch?
Ten derde voorkomt Unicef dat kinderen ziek worden, door ze in te enten en pompen voor schoon drinkwater te verzorgen. Ook geeft ze voorlichting over gezonde voeding.
Wat ik in de laatste plaats belangrijk vind, is dat Unicef helpt bij natuurrampen. Het is natuurlijk veel werk, om al die huizen na een ramp weer op te bouwen.
Als je lid bent van Kids United, krijg je vijf keer per jaar een clubblad met verhalen over hoe kinderen leven. Ik ben blij, dat ik lid geworden ben.Onthoud: een tekst of een alinea kan opgebouwd zijn via de opsomming-structuur. Je herkent de structuur aan de signaalwoorden.