Het thema van een verhaal

Vul alles in en klik dan op "Controleer". Druk op [?] of "Hint" voor hulp. Dat kost echter wel punten.

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelf mee.
Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt.
Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat....


In een verhalende tekst gebeurt van alles. Toch kun je het onderwerp meestal in één woord vertellen. Dat ene woord noemen we het thema van het verhaal, zeg maar: het hoofdonderwerp.
In het voorbeeldboek 'Spijt' (van Carry Slee) is het thema pesten, omdat dat onderwerp in het hele boek voorkomt.

Opdracht: bepaal het thema van onderstaande boeken.
Tip: let op de sleutelwoorden.

1. Het thema van onderstaand boek is

De tekst:
Het begint allemaal met de brand in Annies Snackbar, waar Gerard, Toon, Ivo en Ubbe altijd bij elkaar komen. Daarna volgt de ene nachtelijke brand na de andere. Zelfs het witte huis, het nieuwe geheime onderkomen van de jongens brandt af. Dit kan geen toeval zijn. Er moet een pyromaan actief zijn. Maar wie is die pyromaan? En wat moet die ouwe gluurder toch, die ze altijd overal tegenkomen? Die het ook 's nachts niet kan nalaten om op pad te gaan? Gerard, Toon, Ubbe en Ivo besluiten hem te schaduwen.


2. Het thema van onderstaand boek is

De tekst:
Sander is verliefd op Indra. Maar hij is niet de enige. René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt hetzelfde voor haar. Wat is René kwaad als Indra toch voor Sander kiest! Nog geen week later wordt in de stad een jongen in elkaar geslagen. René beweert dat Sander erbij betrokken was. Sander ontkent, maar niemand uit de klas gelooft hem. Indra is de enige die voor Sander opkomt, en niet alleen omdat ze verliefd op hem is.


3. Het thema van onderstaand boek is

De tekst:
Het is een spannende tijd voor Kelvin: hij gaat voor het eerst naar de brugklas. Maar juist in die eerste schoolweek gebeurt er iets met zijn oudere broer Roy, waardoor Kelvins leven totaal op zijn kop komt te staan.
Roy is betrokken geraakt bij een ruzie en neergestoken. Hij ligt in coma en de eerste dagen is het de vraag of hij het zal redden. Ondertussen organiseert de school een stille tocht tegen zinloos geweld. De tocht wordt ook opgedragen aan Roy. Kelvin hoopt vurig dat Roy wakker zal worden als al die mensen langs het ziekenhuis lopen. Helaas ligt het allemaal niet zo eenvoudig. Er is veel meer nodig om Roy uit zijn coma te laten ontwaken.


Onthoud: het thema kan een verhalende tekst in één woord samenvatten.


>