Hans is lief voor dieren

 

1. Met een vaart komt Hans het huis binnen gestormd."Mam, Barts hond heeft jonkies. Ik wil er n. Mag dat?" 

"Nou, Hans," zegt moeder, "Ik heb eigenlijk nog nooit gemerkt, dat jij van dieren houdt. Laat de komende tijd eerst maar eens zien, dat jij goed kunt zijn voor dieren." Hans belooft het. 

2. Tijdens het eten ziet Hans voor het raam het paard van de groenteman staan. Het dier ziet er hongerig uit. Hans rent met zijn bord pap naar buiten. "Lik, lik, lik," doet het paard en weg is de pap.

"Ben je nu helemaal mal?" bromt vader, als Hans weer binnen komt. "Dat paard kan oud brood eten. Het hoeft helemaal geen pap." Hans kijkt verbaasd.

3. De volgende dag ziet Hans een papegaai in een kooi zitten, achter het raam van buurvrouw Koopmans. Hij klimt door het openstaande raam naar binnen en zet het deurtje van de kooi open. "Ga maar gauw in het zonnetje zitten, Lorre," zegt hij. Buurvrouw Koopmans ziet haar pagegaai in de boom zitten en is woest op Hans.

4. Moeder is ook heel boos op Hans, als ze hoort over de papegaai. "Je mag andere mensen geen last bezorgen," zegt ze. Dat belooft Hans.

5. Enkele dagen gebeurt er niets bijzonders. 

6. Op een zekere morgen wordt Hans wakker van allemaal vreemde geluiden. Hij kijkt uit het raam en ziet circusmensen de circustent en de stallen opbouwen. Dichtbij zijn raam staat een kameel. 

6. Wanneer het plotseling begint te regenen, krijgt Hans medelijden met de kameel. Hij loopt naar buiten en trekt het beest aan zijn teugels mee de woonkamer in. "Ga jij maar lekker bij de open haard zitten," zegt hij. Het dier bukt en stoot de tafel omver.

7. Vader hoort lawaai en komt de trap af. Hij schrikt zich een hoedje, als hij de kameel ziet. "Wat is er vader?" vraagt moeder. Maar ook zij schrikt, als ze de kameel ziet.

8. "Die Hans maakt het hoe langer hoe gekker," zegt vader. "Ja, laten we hem maar snel zijn hondje geven," zegt moeder. 

9. Die dag krijgt Hans te horen, dat hij een jong hondje van Bart mag. Als hij maar belooft, dat hij voortaan andere dieren met rust laat....

 

Naar de vragen