Goocheme griel

Stel je eens voor dat je een vogel in Afrika was. Zou jij je nest dan in de buurt van een krokodillennest bouwen, als je wist dat krokodillen bijna alles eten wat beweegt?

Waarschijnlijk is je antwoord: nee. Nog voordat je je eieren gelegd hebt, zal de krokodil je al met een verrassingsaanval grijpen. Tenzij je een watergriel bent. Krokodillen eten watergrielen die hun nest in de buurt van hun eigen nest bouwen, namelijk niet op. Waarom niet?

Watergrielen bewaken hun eigen nest. Als bijvoorbeeld een varaan (een grote hagedis) op zoek is naar lekkere eieren, zetten vader en moeder griel hun vleugels op. Ze maken geluid en als het kan, pikken ze de varaan met hun sterke snavels. Meestal gaat de varaan er dan vandoor en kan moeder krokodil lekker in het water blijven. De varaan vormt nu immers ook geen bedreiging meer voor het krokodillennest.

Indien de varaan niet onder de indruk is van het gedrag van de watergrielen, zal hij zijn weg naar de eieren vervolgen. Maar moeder krokodil is al gewaarschuwd. Vanaf nu haast ze zich naar haar nest. De varaan ziet haar en omdat hij niet zelf opgegeten wil worden, blaast hij de aftocht. Niet alleen de krokodilleneieren zijn gered, maar ook de eieren van pa en ma watergriel.

Je ziet dus dat het slim is van de watergriel, om zijn nest nabij een krokodillennest te bouwen.


watergriel

Watergriel. Bron: Wikipedia, Donald Macauley from Carshalton, Surrey, UK

Vragen