Hooikoorts

Asha wordt gek van het gesnotter van haar moeder. Al twee weken lang loopt ze te niezen en te snuiten, vooral als ze samen naar buiten gaan. De dokter zegt dat Asha's moeder hooikoorts heeft, maar Asha gelooft dat niet.

hooikoorts

"We hoeven geen hokken van hooi te voorzien, omdat we geen huisdieren hebben', zegt ze. "Ook wonen we niet in de buurt van een boerderij of zo. En nog iets: mijn moeder heeft haar lichaamstemperatuur opgemeten en die is precies 37 graden. Ze heeft dus helemaal geen koorts."

Ome Ron moet lachen, als hij Asha hoort praten. "Hooi verwijst naar de periode waarin hooikoorts veel voorkomt: het hooiseizoen", legt hij uit. "Veel grassoorten en ook andere planten staan in die periode in bloei. Hun stuifmeelkorrels (of: pollen) worden door de wind van de meeldraden afgeblazen. Het deel dat op de juiste stamper (vrouwelijk deel van de bloem) terechtkomt, kan uitgroeien tot vruchten met daarin nieuwe zaden. Dat is belangrijk voor het voortbestaan van de soort. Het probleem is dat wij die rondvliegende stuifmeelkorrels inademen. Niet iedereen kan daartegen: sommige mensen krijgen dan hooikoorts."

"Maar mijn moeder heeft geen koorts!" herhaalt Asha.

"Dat kan kloppen. Het heet koorts, maar het is eigenlijk een allergie. Het immuunsysteem, het systeem dat je beschermt tegen bacteriŽn en virussen, is bij sommige mensen in de war. Ze gaan tegen de pollen vechten, alsof die je lichaam kwaad willen doen. In zo'n geval ben je allergisch."

"Vervelend voor mama en ook voor mij trouwens, want ik ben het gesnotter zat. Maar gelukkig heb ik zelf geen hooikoorts."

"Ja, ik hoop dat dat zo blijft. Je kunt het namelijk zomaar krijgen."

Vragen