[Titel]

Op 14 februari is het weer zover. Dan kun je stiekem een kaartje sturen aan degene op wie je verliefd bent. Raadt je geliefde dat de kaart van jou afkomstig is? Als je er openlijk voor durft uit te komen, hoeft het tonen van je liefde natuurlijk niet stiekem. Je kunt een cadeautje geven, zoals bijvoorbeeld een roos. Of je geeft iemand een knuffel.

Valentijnsdag gaat niet alleen over verliefdheid. Je kunt je ouders verrassen of je beste vriend of vriendin iets aardigs geven. Een lief WhatsApp-berichtje sturen naar je allerliefste oma mag natuurlijk ook. Het is voor alle mensen fijn, om een lieve boodschap te ontvangen. En liefde geven is volgens mij net zo fijn.

Er gaat een verhaal rond dat mensen in de tijd van de Grieken en Romeinen al een soort Valentijnsdag vierden. Ongehuwde vrouwen deden een briefje met hun naam erop in een grote kom. Ongehuwde mannen mochten vervolgens om de beurt één briefje eruit trekken. Zo werden de vrouwen aan de mannen gekoppeld.

Er is nog een oud verhaal over een priester, priester Valentijn, die Romeinse soldaten liet trouwen met hun geliefde. Van de keizer mocht dit helemaal niet, want hij meende dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. Valentijn belandde in de cel en hij zou vermoord worden. Vanuit zijn cel schreef hij een kaartje aan de blinde dochter van de oude cipier (de man die hem bewaakte). Toen zij de kaart ontving, kon ze ineens zien. Ze las: Van jouw Valentijn. Wonderlijk hè?

Vier de dag van de liefde met mensen van wie je houdt, glimlach naar ze en geef knuffels. En… vergeet niet om ook van jezelf te houden, want aardig zijn voor jezelf mag ook.fam_valentijn.png