Technisch lezen

Lees en oefen de tekst hieronder eerst rustig. Kopieer de tekst dan en plak hem vervolgens in de Leesversneller om op tempo te oefenen.

De listige knaap

Onze vorige koning was erg geliefd. Hij was vriendelijk en altijd bezig, om het iedereen naar de zin te maken. De mensen in ons land waren gelukkig en leefden rustig. Sinds de dood van de koning is er een hoop veranderd.

Nu regeert de machtige keizer Fabritius. Hij is onaardig voor het volk en heeft weinig begrip voor de armoede in ons land. Elke dag moeten zijn onderdanen twintig munten belasting betalen. Daarmee wil hij zijn paleis vergroten. Als je te weinig geld hebt om hem te betalen, wordt hij enorm driftig. Je begrijpt, dat veel mensen angstig en droevig zijn. Ze hopen op een moedige ridder, die hen zal bevrijden van de gierige keizer. Menig ridder is echter al door de keizer onthoofd.

Op een zonnige dag komt een jeugdige knaap op een deftig wit paard het land binnen.

"Hela, breng me naar de keizer," roept hij naar een oude man.

"Keer liever terug naar waar je vandaan komt," antwoordt de man. "Onze keizer is nukkig en driftig. Hij heeft een hekel aan vreemdelingen."

"Wijs me toch maar de weg," zegt de knaap en gaat achter de man aan. In het paleis aangekomen, vraagt hij: "Almachtige keizer, mag ik van u dertig krachtige mannen met grote karren lenen? Ik zal u rijkelijk belonen!"

De keizer kijkt chagrijnig op van het geld, dat hij aan het tellen is, en antwoordt: "Eerst wil ik de beloning, dan mag u de mannen meenemen!"

"Dat gaat niet," legt de jongen uit. "Ik haal met de karren het goud op, dat ik in de bergen heb gevonden. Daarna kan ik u pas betalen.

De keizer wordt begerig van het woord goud en wil weten, waar de vindplaats precies is. De jongen stelt voor, om eerst samen te paard naar de bergen te rijden, om het goud te laten zien.

In de bergen duwt de knaap echter plotseling een grote steen voor de grot, waarin de keizer is gaan kijken. "Als je het goud gevonden hebt, geef je maar een seintje, gierig driftig mannetje!" roept hij en geeft zijn paard de sporen.

Als de mensen in het land van de handige list horen, juichen ze de moedige knaap toe. Hij wordt tot nieuwe koning gekroond en regeert nog vele jaren over het gelukkige land.


Woorden met ig

Lees en oefen de woorden hieronder eerst rustig. Kopieer de woordenlijst dan hier en plak de lijst vervolgens in Woorden flitsen, om op tempo te oefenen.

vijftig

haastig

heftig

nodig

vorig

tachtig

bezig

zestig

plechtig

luchtig

machtig

krachtig

enig

angstig

handig

menig

veertig

weinig

gunstig

prettig

moedig

lastig

twintig 

vochtig

dertig

gierig

grondig

jeugdig

deftig

jarig

nuttig

prachtig

driftig

schuldig

spoedig

stevig

ernstig

tijdig

keurig

treurig

veilig

aardig

grappig

droevig

hevig 

slordig

zonnig

eeuwig

rustig

gelukkig


Producten

 • Gorgels avi kwartet

  De Gorgels

  AVI Kwartet


 • Dolfje Weerwolfje
  Weerwolfduikboot (M5)

  Mini Loco


 • Groene Weerwolven M4 E4 mini loco

  Dolfje Weerwolfje
  Groene weerwolven (M5-E5)

  Mini Loco


 • Dolfje Weerwolfje mini loco

  Dolfje Weerwolfje
  Droomschoenen (E5)

  Mini Loco

 • Mini Loco Basisdoos

  Basisdoos

  Mini Loco

 • Stripboeken groep 5: