Technisch lezen

Lees en oefen de tekst hieronder eerst rustig. Kopieer de tekst dan en plak hem vervolgens in de Leesversneller om op tempo te oefenen.

Vrijheid en gelijkheid

De mensheid zal tot in de eeuwigheid streven naar vrijheid en gelijkheid. Dat de werkelijkheid soms nog te wensen over laat, toont het volgende voorbeeld aan.

Een auto in de Amerikaanse staat Texas valt op vanwege zijn snelheid. Surveillerende agenten dwingen de auto tot stoppen en vragen de bestuurder om een verklaring. De bestuurder, een donkere man, weigert echter een verklaring af te leggen. De blanke agenten mishandelen de man hierop. Deze dwaasheid heeft grote gevolgen, omdat een omstander de mishandeling op video vastlegt.

Er ontstaat verdeeldheid onder de Amerikaanse bevolking. De boosheid onder met name de zwarte bevolking is groot: het gevoel van veiligheid neemt door dit incident sterk af. Blanke Amerikanen wijzen op de hoge snelheid van de bestuurder. Politici hebben moeite, om de eenheid in het land te bewaren.

De politie van Texas wordt door de beelden in grote verlegenheid gebracht. Zij belooft de zaak grondig te onderzoeken en de waarheid boven tafel te krijgen. Ze belooft spoedig openheid van zaken te geven.

Dit voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Ook op andere plaatsen in de wereld is er sprake van ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen.

Toch valt er gelukkig ook positief nieuws te melden: in Zuid-Afrika is de apartheid sinds enige jaren officieel afgeschaft. Dit brengt de mensheid weer een stapje dichter bij vrijheid en gelijkheid voor iedereen.


Woorden met heid

Lees en oefen de woorden hieronder eerst rustig. Kopieer de woordenlijst dan hier en plak de lijst vervolgens in Woorden flitsen, om op tempo te oefenen.

de boosheid

de kwaadheid

de zachtheid

de aardigheid

de eenheid

de dwaasheid

de openheid

de schoonheid

de waarheid

de gulzigheid

de gelijkheid

de apartheid

de werkelijkheid

de vrijheid

de wijsheid

de snelheid

de bezigheid

de gelegenheid

de veiligheid

de mensheid

de verdeeldheid

de onenigheid

de verlegenheid

de dwaasheid

de eeuwigheid


Producten

 • Gorgels avi kwartet

  De Gorgels

  AVI Kwartet


 • Dolfje Weerwolfje
  Weerwolfduikboot (M5)

  Mini Loco


 • Groene Weerwolven M4 E4 mini loco

  Dolfje Weerwolfje
  Groene weerwolven (M5-E5)

  Mini Loco


 • Dolfje Weerwolfje mini loco

  Dolfje Weerwolfje
  Droomschoenen (E5)

  Mini Loco

 • Mini Loco Basisdoos

  Basisdoos

  Mini Loco

 • Stripboeken groep 5: