Technisch lezen

Lees en oefen de tekst hieronder eerst rustig. Kopieer de tekst dan en plak hem vervolgens in de Leesversneller om op tempo te oefenen.

Zwaan in nood

In de zomer ga ik graag met mijn roeiboot het water op. Ik vertrek dan vanaf de sloot voor onze woning en vaar richting het meer. Daarin ga ik vaak zwemmen.

Op een zomerse dag roei ik over het meer, als ik plotseling een soort gezucht hoor. Ik kijk om me heen, maar zie niet zo snel waar het geluid vandaan komt. Het lijkt wel, of het uit het riet vandaan komt. Langzaam stuur ik de boot het riet in. 

Daar schrik ik me naar: ik zie een zwaan, die met zijn poot vast blijkt te zitten tussen de wal en een stok. De stok steekt uit het water en ik probeer hem los te trekken. Hij zit echter muurvast en wat ik ook probeer, de zwaan blijft tussen de stok en de wal vast geklemd.

Ik bedenk me geen moment en vaar zo snel als ik kan naar huis, waar ik op zolder mijn gereedschapskist heb liggen. Ik pak een zaag eruit en ren terug naar mijn boot. Mijn zus kijkt me verbaasd na, alsof ze denkt: die heeft haast!

Als ik weer bij de zwaan terug ben, zaag ik voorzichtig de stok door. De zweetdruppels staan ervan op mijn voorhoofd. Plotseling komt de zwaan los. Hij zwemt snel weg, maar kijkt nog wel een keer om, alsof hij me wil bedanken.

Zwanen zijn geen zeldzame vogels, maar ik ben blij dat ik deze zwaan heb kunnen redden. Wat zou jij doen,als je een dier in nood ziet?


Woorden met s, z

Lees en oefen de woorden hieronder eerst rustig. Kopieer de woordenlijst dan hier en plak de lijst vervolgens in Woorden flitsen, om op tempo te oefenen.

Werkwoord

ik sluip

ik slaap

ik stuur

ik slee

ik speel

 

Zelfstandig naamwoord

de sloot

het snoer

de schelp

het spek

de stal

het sap

de slok

de snee

de stronk

het stuur

de stok

de ster

het spoor

de soep

het stro

 

Bijvoeglijk naamwoord

het slimme plan

de snelle haas

het stomme boek

de slappe kaft

het sterke verhaal

 

ik zweet

ik zei

ik zwaai

ik zucht

ik zwem  

 

 

het zout

de zeep

de zoon

de zaag

de zak

de zalf

de zondag

het zadel

de zolder

de zus

de zwaan

het zilver

het zwaard

de zomer

de zwaluw

 

 

de zwarte raaf

het zieke meisje

het zware last

de zeldzame vogel

het zoete toetje


Producten

 • Groene Weerwolven M4 E4 mini loco

  Dolfje Weerwolfje
  Groene weerwolven (M5-E5)

  Mini Loco

 • Mini Loco Basisdoos

  Basisdoos

  Mini Loco

 • Stripboeken groep 5: