LESGEVEN

Zoek je leuke, leerzame activiteiten voor in de klas, als je De Griezels bijvoorbeeld aan het voorlezen bent? Hieronder staan suggesties voor het vak 'taal' en onderaan voor het vak 'bewegingsonderwijs'..

Taal: begrijpend lezen
Kopieer een stukje tekst waarin meneer of mevrouw Griezel een streek uithaalt. Laat de kinderen de structuur ontdekken, door ze te laten zoeken en onderstrepen:
- Waarom wordt de gemene streek uitgehaald? (rood)
- Waar lees je hoe de streek wordt voorbereid? (roze)
- Waar begint de streek echt? (geel)
- Wat doet de degene die de streek uithaalt na de uitvoering ervan? (groen)
- Hoe reageert het slachtoffer? (blauw)
- Waar lees je de grappige afloop? (paars)
Je kunt eventueel dit werkblad gebruiken.


Taal: fantaseren (en creatief verwerken)
Toon de klas een aantal voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een pak karnemelk, een speelgoedmuis, een pot verf, een spiegel. Laat tweetallen bedenken hoe een van de Griezels het voorwerp zouden kunnen gebruiken in een nieuwe, gemene streek. Een tweetal mag ook zelf een voorwerp bedenken. Laat het idee verwerken in een (strip)verhaal of laat het voor de klas uitspelen. Of laat een stapsgewijze instructie schrijven van hoe de streek uitgevoerd moet worden (1. Zoek de ... van mevrouw Griezel, 2. Pak ... , 3. enz.), natuurlijk voorzien van tekeningen. Het is mooi als de kinderen enkele verschillende signaalwoorden van tijd in hun tekstje verwerken: eerst, vervolgens, etc.


Taal: grammatica (1)
Roald Dahl gebruikt originele bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden om zijn typetjes neer te zetten. Dat maakt een stukje tekst van zijn hand leuk om te gebruiken bij het oefenen van woordbenoemen. Je kunt bijvoorbeeld dit werkblad gebruiken.


Taal: grammatica (2)
Bijvoeglijke naamwoorden. Maak twee-/viertallen of maak gebruik van de tafelgroepjes in je klas.
Zie verder dit werkblad.


Taal: schrijven
Heb je het stukje voorgelezen waarin de Griezels ondersteboven hangen? Laat de kinderen dan zelf bedenken hoe de Griezels reageren en wat ze tegen elkaar zeggen. Laat ze het hoofdstuk afschrijven. Aandachtspunten: het gebruik van o.a. aanhalingstekens, het gebruik van de verleden tijd en het gebruik van synoniemen van 'zei'.


Creatieve groepsopdracht
Hang een grote tekening van meneer Griezels hoofd op in de klas en plak er bijvoorbeeld wat macaroni-elleboogjes op. Wie ook iets weet voor in de baard, mag het mee naar school nemen. Als het maar niet gaat stinken!


Bewegingsonderwijs
Huppeldepup is met zijn familie (= alle leerlingen) ontsnapt. Meneer en mevrouw Griezel (= 2 leerlingen met een rood lintje) tikken de apen af, die dan bijv. op banken langs de wand moeten aan zitten. De Rolpmosvogel (groen lintje) kan de griezels aftikken. Als beide Griezels afgetikt zijn, stopt het spel. Hoeveel apen zijn er getikt?

Je kunt dit spel ook spelen als het bekende spel "apenkooi". Dan bouw je een parcours met van alles en nog wat en geldt de regel: wie de grond raakt is af. Veel leuker, maar zorg (i.v.m. de veiligheid) wel voor voldoende ontsnappingsroutes.